Mohammad Rasul Allah Mosque


Location: Shiraz, Fars, Iran

Type: Completed

Project Area: 2750 m2

Design Team: Ashkan Qashqai, Samaneh Motaghipishe, Pouya Ranjbar

Project Manager: Hosseina Monjazeb

Executive Director: M.Reza Eftekhariyar

Structure: Saeed Saadat

Electrical: H.Reza Shams-Aldin

Mechanical: M.Ali Ranjbar

Construction Supervision: Shaghayegh Ashoorian

Lighting: Hamrah Ghashghaei

Calligraphy: Farhad Nasiri Shirazi

Photography: Ahmad Mirzaee

The client asked us to design a mosque with the maximum capacity for prayers in the area of the old prayer hall at the site, being surrounded by 70-year-old trees and the hospital’s main streets. The primary idea was formed on four challenges; the maximum capacity for prayers, preserving the trees, proximity to the main axis of the pavement and the old prayer hall. In the first step, considering the project conditions, the pattern of a mosque without court was chosen where the whole area between the trees was regarded as the designing area. Considering the oldness of the prayer hall as part of the site’s history, its plot plan formed the plan of the new mosque’s dome. Regarding the access of Patrons, two entries were designed for the mosque .The two entries are connected together by the linking element of Riwagh, which is traditionally considered as an important element in designing Persian mosques. In addition to creating Visual communication, the openwork wall of Riwagh organizes the association of mosque with the northern crowded passage. Beside the entries, two minarets have been designed in a rotating configuration. The minarets have contributed to the invitation of the entries and the symbolic icons of the mosque, two minarets on both sides of the dome. Nevertheless, this image would change as you move around the building, diversifying the observer’s vision. The prayers would pass from an open space towards a semi-open space as they enter the mosque which is a common pattern in Iran’s traditional architecture. This form allows us to open an orifice against the southern half of the sky so that the sun irradiate the dome through it at noon time all year round.

Image Gallery